Een circulair gebouw

Gebouw energiehub050

Op het Suikerunieterrein in Groningen staat het circulaire, volledig demontabele en aardgasvrije gebouw: Energiehub050. Zowel het tijdelijke gebouw als het beroepsonderwijs dat er wordt gegeven, is zo ontworpen dat het kan meebewegen mee met de eisen van de tijd. 

Energiehub050 gebouw

We vertellen je graag meer over het gebouw

Een modulaire structuur

Het gebouw Energiehub050 staat op deze locatie tot 2030. Daarom heeft het een volledig modulaire structuur. Dat maakt dat het gebouw helemaal demontabel is en in 2030 afgebroken kan worden zonder te slopen. Alle onderdelen zijn dan herbruikbaar. Hiervoor heeft bouwer BAM een demontageplan opgesteld. Binnen in het gebouw zie je dan ook goed hoe de constructie in elkaar zit, de bouten van de houtconstructie zijn gewoon zichtbaar en kun je dus eenvoudig weer losmaken. De leidingen zijn op het hout aangebracht in plaats van erdoorheen, zo zijn ook de balken weer helemaal herbruikbaar en onbeschadigd. 

Het gebouw is dus circulair, aardgasvrij en energieneutraal of zelfs plus. Het bouwteam bestond uit BAM, De Unie Architecten en Draaijer. Veel van wat er aan materiaal is hergebruikt materiaal. Zo komen de kozijnen uit een verzorgingstehuis, op de vloer liggen betonplaten van de Afsluitdijk en de glazen wanden komen uit het BAM-kantoor. De glazen kas komt van Draaijer en staat nu op het dak van Energiehub050, net als de technisch verouderde zonnepanelen van BAM. Die leveren minder vermogen dan de nieuwste panelen. Dit levert meteen lesmateriaal voor studenten doordat er metertjes tussen de oudere en nieuwe panelen zijn geplaatst. Hierdoor wordt het verschil in opwekking en ook het effect van schaduw inzichtelijk. De hergebruikte warmtepompen zorgen voor koeling en warmte. Alle betrokkenen hebben het materiaal gedoneerd aan Energiehub050. 

Meer zien?

Tijdens de bouw hebben we veel opnames gemaakt, zo kun jij ook zien hoe het circulaire gebouw tot stand is gekomen of waar de materialen vandaan zijn gekomen. Check hiervoor ons Youtube-kanaal.